Totul despre albire

Alege-ti tratamentul

Clinici partenere

Tratamentele de albire dentara pe intelesul tuturor

Fiecare dintre noi isi doreste sa fie placut de catre cei din jur si sa fie o prezenta agreabila. Un rol important in acest sens este detinut de zambet. Zambetul bine-dispune, creeaza atitudini favorabile, atat anturajului, cat si noua insine. Zambetul ne etaleaza insa cu darnicie si dantura, mai larg sau mai discret in functie de modul in care fiecare zambeste.

Este, asadar important ca dintii sa fie “o carte de vizita” care sa completeze pozitiv imaginea si nu sa o altereze. Mai mult, este o dovada de respect fata de propria persoana sa ne mentinem dintii albi si curati la fel cum facem cu hainele pe care le purtam zilnic.
Daca ne gandim ca o camasa alba o putem arunca atunci cand se ingalbeneste iar in cazul danturii trebuie sa ne servim o viata intreaga de aceeasi dinti, atunci constientizam mai bine rolul lor.

De ce se ingalbenesc dintii? Cum actioneaza substantele de albit?

In majoritatea cazurilor dintii isi modifica culoarea datorita infiltrarii smaltului cu substante organice din alimente precum: cafeaua, nicotina, vinul rosu, ceaiul care dau tenta galbuie sau maronie. Substantele de albit puse in contact cu smaltul oxideaza aceste infiltratii organice si redau stralucirea si albul natural al dintilor. Structura dentara ramane neafectata deoarece smaltul este o substanta anorganica iar substantele de albit profesionale interactioneaza doar cu substantele organice infiltrate in smalt si nu au capacitatea de a afecta substantele anorganice (smaltul).
Dintii carora li s-a extras nervul (devitali) pot beneficia si de un alt sistem de albire care consta in aplicarea substantei de albit si in interiorul dintelui.

Cu ce se face albirea?

Exista doua modalitati de albire e dintilor: acasa si in cabinetul stomatologic. Ambele sisteme utilizeaza paste sub forma de gel, fiind diferite doar concentratia substantei active si modalitatea de aplicare pe dinti (in mulaje sau cu pensula). Substanta se aplica pe dinti de mai multe ori.

In cat timp se realizeza albirea?

Durata unei sedinte variaza de la cateva minute la cateva ore in functie de sistemul utilizat. Unele substante de albit sunt activate mai rapid de lumina emisa de lampi cu leduri similare celor cu care se realizeza obturatiile (plombele). Utilizarea unei astfel de lampi poata sa scada semnificativ timpul de realizarea a albirii.
Substantele de albit utilizatre in cabinet sunt foarte concentrate iar cele care se aplica acasa in timpul noptii au concentratie mai scazuta.

Poate sa apara sensibilitate sau durere in timpul tratamentelor de albire?

Da. Este posibil ca pe durata realizarii tratamentului de albire sa apara sensibilitate sau chiar durere. Acesta poata fi prevenita de medicul dentist prin aplicarea unei substante desensibilizante inainte de inceperea tratamentului sau chiar ulterior, intrerupand temporar tratamentul de albire.
Rezultatele apar in general de la primele sedinte in care se aplica substanta si diferenta de culoare este imediat vizibila.

Este necesara o consultatie inaintea tratamentului de albire?

Da, consultatia initiala este obligatorie. Substantele de albit se adreseaza suprafetei smaltului si nu trebuie sa patrunda in interiorul unui dinte vital (prin fisuri ale smaltului sau carii netratate). Deasemenea dintii trebuie sa fie perfect curati inaintea tratamentului de albire astfel incat detartrajul si periajul professional sunt obligatorii.
Medicul dentist va poate recomanda modalitatea de tratament de albire a dintilor care este potrivita pentru situatia dumneavostra particulara!

Dr. Marius Bud