Totul despre albire

Alege-ti tratamentul

Clinici partenere

Generalitati

Fiecare dintre noi isi doreste sa fie placut de catre cei din jur si sa fie o prezenta agreabila. Un rol important in acest sens este detinut de zambet. Zambetul bine-dispune, creeaza atitudini favorabile, atat anturajului, cat si noua insine. Zambetul ne etaleaza insa cu darnicie si dantura, mai larg sau mai discret in functie de modul in care fiecare zambeste. Este, asadar important ca dintii sa fie "o carte de vizita" care sa necompleteze pozitiv imaginea. Studiile statistice arata ca mai mult de jumatate din populatie este nemultumita de culoarea propriilor dinti. [Indian Journal of Dental Research - 2009]

Chiar daca vom avea rezultate bune sau extraordinare in urma unui tratament de albire, aceasta nu este o solutie permanenta, albirea trebuind intretinuta in timp.

Inaintea oricarui tip de tratament de albire dentara este obligatorie o consultatie facuta de medicul dentist.

Substantele de albit se adreseaza suprafetei smaltului si nu trebuie sa patrunda in interiorul unui dinte vital (prin fisuri ale smaltului sau carii netratate). Deasemenea dintii trebuie sa fie perfect curati inaintea tratamentului de albire astfel incat detartrajul si periajul professional sunt obligatorii.

Cea mai buna metoda de albirea dintilor pentru tine o poate decide medicul dentist recomandandu-ti fie substante de albit pentru acasa fie in cabinet. El iti poate prezenta toate modalitatile de albire dentara existente si in ce consta tratamentul, cum actioneaza substante de albit recomandate si cum se poate face albirea rapida in cabinet sau la domiciliu.

Cauzele ingalbenirii dintilor

Exista doua categorii de pigmentatii ale dintilor:

  1. Extrinseci: pe suprafata dintilor, datorate pigmentilor din alimentele colorate si pot fi inlaturate prin periaj zilnic sau in urma unui detartraj si periaj profesional la stomatolog.
  2. Intrinseci: apar in structura smaltului - datorate unor traumatisme, imbatranirii, unor minerale si substante chimice. S-a considerat in trecut ca aceste coloratii intrinseci sunt prea rezistente ca sa poata fi indepartate prin tratamente de albire dentara. In prezent insa, specialistii in cosmetica dentara considera ca pana si aceste pete intrinseci pot fi inlaturate prin tratamente de albire dentara.

Exista mai multi factori care pot cauza ingalbenirea dintilor:

  1. Varsta: exista o corelatie directa intre varsta si culoarea dintilor, care devine tot mai inchisa datorita uzurii, impreganarii in timp si a descoperirii dentinei care in mod normal este mai galbuie decat smaltul.
  2. Culoarea initiala: culoarea dintilor in momentul eruptiei variaza de la persoana la persoana de la galbui- maroniu la gri-albastrui si se intensifica in timp. Nuanta de galbui-maroniu raspunde cel mai bine la tratamentele de albire.
  3. Transparenta si grosimea: caracteristicile anatomice ale dintilor se accentuaeza cu varsta. Astfel, cand majoritatea dintilor sunt mai translucenti, si exista dinti de nunata mai opaca, acestia din urma au un avantaj: apar mai luminosi, mai stralucitori si raspund mai bine la tratamentele de albire. Dintii care sunt mai subtiri si mai transparenti (cel mai frecvent marginile dintilor din fata) nu au suficienta zona opaca astfel incat specialistii considera ca zonele transparente nu pot fi corectate prin niciun sitem de albire.
  4. Obiceiurile alimentare: vinul rosu, cafeaua, ceaiul, cola, morcovii, portocalele si licidele foarte colorate produc pigmentatii care se lipesc de suprafata dintilor mai ales in cazul in care aceasta este erodata de consumul de alimente acide, citrice sau continand otet.
  5. Fumatul: nicotina persistenta mult timp pe suprafata dintilor poate produce si pigmentatii intrinseci ale smaltului.
  6. Medicamentele / substantele chimice: consumul de Tetraciclina in perioada formarii dintilor produce pete maronii pe suparafata dintilor iar fluorul in cantitati exagerate produce pete albicioase.
  7. Bruxismul (scrasnitul din dinti): este datorat in principal stresului si poate sa produca fisuri in smalt in care pigmentii se pot infiltra usor.
  8. Traumatismele, ciobiturile dintilor: zonele rugoase rezultate in urma unui traumatism dentar sunt foarte susceptibile la acumularea pigmentatiilor.

Modul in care actioneaza substantele de albit

Substantele de albit puse in contact cu smaltul oxideaza infiltratiile organice redand stralucirea si albul natural al dintilor. Structura dentara ramane neafectata deoarece smaltul este o substanta anorganica iar substantele de albit profesionale interactioneaza doar cu substantele organice infiltrate in smalt si nu au capacitatea de a afecta substantele anorganice (smaltul).

Dintii carora li s-a extras nervul (devitali) pot beneficia si de un alt sistem de albire care consta in aplicarea substantei de albit si in interiorul dintelui. Exista doua modalitati de albire a dintilor: acasa si in cabinetul stomatologic. Ambele sisteme utilizeaza paste sub forma de gel, fiind diferite doar concentratia substantei active si modalitatea de aplicare pe dinti.

Peroxid de hidrogen vs. Peroxid de carbamida

Concentratia peroxidului de hidrogen varianza intre 9 si 40%.Pentru albirea la domiciliu se foloseste peroxid de carbamida (echivaleaza cu aprox 1/3 din concentratia peroxidului de hidrogen) care se descompune in peroxid de hidrogen.

Timpul necesar unui tratament de albire dentara

Durata variaza de la cateva minute la cateva ore sau zile in functie de sistemul utilizat. Unele substante de albit sunt activate mai rapid de lumina emisa de lampi cu leduri similare celor cu care se realizeza obturatiile (plombele). Utilizarea unei astfel de lampi poata sa scada semnificativ timpul de realizarea a albirii pana la 30 min. Rezultatele apar in general de la primele sedinte in care se aplica substanta si diferenta de culoare este imediat vizibila.Substantele de albit utilizatre in cabinet sunt foarte concentrate iar cele care se aplica acasa in timpul noptii au concentratie mai scazuta.

Tratamentul de albire la domiciliu nu trebuie sa fie nejustificat de lung si insistent deoarece contactul gelurilor de albit cu smalul pe durata indelungata (112 ore), poate conduce la afectarea smaltului. [SADJ. 2008 Effect of four different opalescence tooth-whitening products on enamel microhardness.Majeed A, Grobler SR, Moola MH, Rossouw RJ, van Kotze TJ.Oral and Dental Research Institute, Faculty of Dentistry, University of the Western Cape, Tygerberg, South Africa]

Cand se incheie tratamentul? Este o chestiune de estetica. Rezultatete sunt mereu subiective si variaza de la persoana la persoana. Multi sunt multumiti imediat de rezultate dupa cum unii pot fi dezamagiti. Inainte de orice tratament de albire este necesare o discutie cu medicul dentist pentru a evalua profesionist sansele de albire pe care le au dintii tai. Asteptarile joaca un rol deosebit de important in acest tratament.

Sensibilitatea - Riscurile tratamentului de albire

Este posibil ca pe durata realizarii tratamentului de albire sa apara sensibilitate sau chiar durere. Aceasta poata fi prevenita de medicul dentist prin aplicarea unei substante desensibilizante inainte de inceperea tratamentului sau chiar ulterior, intrerupand temporar tratamentul de albire.

Acest tratament este unul sigur in conditiile in care se urmeaza toate instructiunile. Trebuie avute in vedere urmatoarele posibile probleme care pot aparea:

  1. Sensibilitatea: sub forma unor usore "fulgeraturi" care pot sa apara la consumul de substante reci sau chiar fara motiv in timpul tratamentului sau 1-2 zile dupa tratament. Cauza este una organiza si poate si tratata cu substante desenzibilizante.
  2. Iritarea gingiilor: daca substantele de albire ajung pentru mult timp in contact cu gingiile.
  3. Aparitia diferentele de culoare fata de dintii acoperiti cu coaroane sau pe care exista obturatii (plombe) care nu isi modifica culoarea in urma albirii.

Mentinerea rezultatelor albirii

Pentru a prelungi in timp durata rezultatelor tratamentului tau dentistii nostri iti recomanda:

  • folosirea periodica de substante de albire de concentratie scazuta sau repetarea albirii la 1 an.
  • Evitatea lichidelor colorate pentru cel putin o saptamana dupa incheierea tratamentului de albire.
  • Pe cat este posibil, consumati lichidele colorate cu paiul.
  • O igiena orala stricta.

F.A.Q.

  1. Oricine poate face tratament de albire dentara?

    In principiu da. Dupa o consultatie prealabila medicul dentist pregateste dintii pentru tratamentul de albire (controlul posibilelor carii, fisuri, realizarea detartrajului si periajului ). Trebuie avut insa in vedere ca persoanele tinere raspund mai bine la tratamente de albire decat persoanele in varsta iar rezultatele au acceasi eficienta atat la femei cat si la barbati. [Int J Prosthodont. 2008 Sep-Oct;21(5):415-8. Evaluation of the effect of laser tooth whitening. Lin CH, Chou TM, Chen JH, Chen JH, Chuang FH, Lee HE, Coluzzi DJ. Graduate Institute of Dental Sciences, Kaohsiung Medical University, Kaohsiung, Taiwan.]

  2. Care metoda este mai eficienta? Acasa doar cu gel sau in cabinet cu gel si lumina laser?

    Ambele metode sunt eficiente insa efectul obtinut folosind gel+lumina laser este mai rapid si initial mai intens. "Use of light enhancement for in-office whitening leads to immediate color change" spune un studiu al Universitatii din Boston. [Clinical trial assessing light enhancement of in-office tooth whitening. Kugel G, Ferreira S, Sharma S, Barker ML, Gerlach RW. Tufts University School of Dental Medicine, Boston, MA, USA]

    Desi ambele metode sunt la fel de sigure in ceea ce priveste protectia dintilor, unele studii au identificat posibilitatea aparitiei unei denaturari a proteinelor din structura dentara care insa nu prezinta niciun pericol. [Appl Spectrosc. 2008 Effects of in-office and at-home bleaching on human enamel and dentin: an in vitro application of Fourier transform infrared study. Severcan F, Gokduman K, Dogan A, Bolay S, Gokalp S. Middle East Technical University, 06531 Ankara, Turkey.]

  3. Substantele de albire mai concentrate produc efecte mai indelungate?

    Studiile realizate utilizand diferite concentratii de geluri de albit au arat ca efectul albirilor dupa un an de la realizarea tratamentului este similar, substantele mai concentrate neproducand efecte de albire mai durabile in timp. [Journal of American Dental Association 2009 A double-blind randomized controlled clinical trial of 10 percent versus 16 percent carbamide peroxide tooth-bleaching agents: one-year follow-up. Meireles SS, dos Santos Ida S, Della Bona A, Demarco FF. University of Paraíba, João Pessoa, Paraíba, Brazil.]

  4. Este permis consumul de cafea in timpul tratamentului de albire?

    In timpul tratamentelor de albire se recomanda evitarea consumului de cafea, vin rosu, ceai. Studiile arata ca efectul imediat al tratamentului de albire nu este influentat de consumul de cafea, insa pe termen lung rezultatul va fi mai putin stabil in cazul consului de cafea. [American Journal of Dentistry 2009 The effect of coffee solution on tooth color during home bleaching applications. Attia ML, Aguiar FH, Mathias P, Ambrosano GM, Fontes CM, Liporoni PC. School of Dentistry, UNITAU, Taubaté, Saõ Paulo, Brazil.]

  5. De ce apare sensibilitatea asociata tratemetelor de albire?

    Sensibilitatea dentara asociata tratamentelor de albire este deja binecunoscuta. Uneori abia sesizabila alteori poate enervanta, aceasta sensibilitatea are o explicatie: oxizii din substantele de albit activeaza unul dintre canalele ionice din tubulii dentinari (TRPA1) care este cauza sensibilitatii. Aceasta se poate usor rezolva prin aplicarea locala de substabnte care contin potasiu pentru a reechilibra canalele ionice TRPA1. [Medical Hypotheses. 2010 Pretty painful: why does tooth bleaching hurt? Markowitz K. University of Medicine and Dentistry of New Jersey, USA.]

  6. Sunt sanatoase pastele de dinti cu efect de albire?

    Majoritatea pastelor de dinti care au ca scop albirea dintilor contin particule abrazive (ex. salice) deci abrazeza suprafata smaltului si, prin urmare, coloratiile extrinseci de pe suprafata lui vor disparea. Folosirea lor pe termen lung pot subtia grosimea smaltului in zonele de langa gingie unde stratul de smalt este extreme de fin.

  7. Plombele se albesc in urma tratamentului de albire dentara?

    Obturatiile din compozit (plombele albe de culoarea dintilor) nu raspund la tratamentele de albire la fel ca si dintii. Studiile arata ca in urmata tratamentului de albire nu exista diferente statistic semnificative intre culoarea initiala a obturatiei si cea de dupa tratamentul de albire. [European Journal of Dentistry 2010 Effect of in-office bleaching on color and surface roughness of composite restoratives. Hafez R, Ahmed D, Yousry M, El-Badrawy W, El-Mowafy O. Cairo University, Egypt.]

  8. Tratamentele de albire dentara pot afecta smaltul?

    Tratamentele de albire efectuate chiar cu substante de albit concentrate nu produc modificari ale smaltului, arata studiile de specialitate publicate in Journal of American dental Association. [An in vivo study of the effect of a 38 percent hydrogen peroxide in-office whitening agent on enamel. Cadenaro M, Navarra CO, Mazzoni A, Nucci C, Matis BA, Di Lenarda R, Breschi L. University of Trieste, Italy]

    Mai mult, banalul fresh de portocale poate fi mai periculos decat substantele de albit de concentratie slaba: "In comparison to orange juice challenges, the effects of 6% H2O2 on surface enamel are insignificant. Orange juice erosion markedly decreased hardness and increased roughness of enamel" spune Ren YF intr-un studiu realizat in 2009 la Universitatea din Rochester. [Journal of Dentistry . 2009 Effects of tooth whitening and orange juice on surface properties of dental enamel. Ren YF, Amin A, Malmstrom H. University of Rochester, NY, SUA]

  9. Sunt recomandate albirile in timpul noptii la domiciliu?

    Da. Cel mai cunoscut si utilizat produs la nivel mondial este Opalescence (producator: Ultradent, SUA) si este consider "golden standard" -ul albirilor dentare. Studiile effectuate in laboratoare sau in cabinete au aratat ca acest material nu afecteaza smaltul sau dentina dintilor. [J Mech Behav Biomed Mater. 2010 Alteration of dentin-enamel mechanical properties due to dental whitening treatments. Zimmerman B, Datko L, Cupelli M, Alapati S, Dean D, Kennedy M. School of Materials Science and Engineering, Clemson University, USA]

  10. Pot face un tratament de albire dentara cu substante care se vand pe piata fara prescriere medicala?

    Nu. Acestea pot fi utilizate ca modalitati de intretinere a tratamentelor de albire profesioniste realizate de medicul dentist. Sfatul specilistilor Albirea Dintilor este sa nu folositi nici o substanta de albit inainte de a va consulta cu un medic dentist care este singurul in masura sa analizeze problema estetica global in contextual general al starii de sanatate a dintilor tai.

    Dezavantajele albirii la domiciliu cu substante neprofesionale vandute in hipermarketuri sau pe internet:

    • Utilizat incorrect pot afecta smalul si gingiile
    • Utilizarea in exces poate produce efecte estetice negative
    • Nu sunt supervizate de medicul dentist
    • Pot interfera cu alte afectiuni dentare sau tratamente dentare anterioare de care nu sunteti avizat
    • Proveninata nu este mereu certificata